office@ardeco.roStr. Dragoș Voda, Nr. 17, Parter, Ap 1, Sector 2, București

1. Scurta descriere a ceea ce inseamna Casa Eficienta Energetic, Performanta Energetica si Casa nZEB.

Performanta energetica intr-o casa eficienta energetic reprezinta energia consumata sau estimata, utilizata pentru incalzirea casei, prepararea apei calde de consum, racire, ventilare si iluminat.

Eficienta energetica reprezinta modul inteligent de a utiliza toate resursele energetice. 

Altfel spus putem vorbi de performanta energetica doar daca avem eficienta energetica in legatura cu modul in care sunt utilizate resursele.

Casa Eficienta Energetic este acea cladire care intruneste un cumul caracteristici tehnice. Acestea sunt izolarea si controlul higroscopic, izolarea termica si controlul pierderilor de caldura. Pentru a fi satisfacute caracteristicile tehnice, o casa eficienta energetic trebuie sa fie echipata cu instalatii care vor participa in asigurarea confortului interior.

Case NZEB acronim al  nearly ZERO ENERGY BUILDING –”clădire cu o performanță energetică foarte ridicată, … sau Casa Eficienta enregetic…la care consumul de energie este aproape egal cu zero sau este foarte scăzut și este acoperit, în proporție de minimum 30%, cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsă la fața locului sau în apropiere, pe o rază de 30 de km față de coordonatele GPS ale clădirii, începând cu anul 2021 (după 2031 proporția minimă de energie din surse regenerabile se va stabili prin Hotărâre a Guvernului, conform prevederilor din Legea nr. 372/2005, republicată).” extras din „Metodologie de calcul al performanței energetice a clădirilor, indicativ Mc 001-2022”

2. Consum mic de energie din care rezulta costuri mici de incalzire.

Desigur cu totii ne dorim o casa eficenta energeic, ce va avea costuri mici de intretinere sau de consum a resurselor energetice, pentru orice tip de activitate, ca urmare vom avea o casa performanta energetic.

Costurile mici rezulta din aplicarea unor solutii tehnice si implementarea unor sisteme ce vor regla parametrii fizici care determina buna functionare a casei.

Un exemplu concret il reprezinta utilizarea integrala a becurilor led, fapt ce poate reduce consumul necesar iluminatului electric intr-o casa cu pana la 90%.

Conform metodologiei de implementare a Legii 372 / 2005 si care vorbeste despre”: “Planul de crestere a numarului de cladiri al caror consum de energie este aproape egal cu zero” , in tabelul de mai jos este facuta comparatia intre consumul unei case care nu respecta principii de conformare nZEB (casa obisnuita construita in Romania) si a unei case nZEB, raportat la suprafata construita desfasurata pe o perioada de 30 de ani.

3. Cum obtii o casa eficienta energetic. 

Casa eficienta energetic este un rezultat al analizelor ce au la baza dorintele, necesitatile si bugetul beneficiarilor. Consumul mic de energie sau aproape egal cu zero se obtine ca rezultat al respectării a două componente  importante care condiționează performanța energetică a cladirilor:

– Arhitectura cladirii rezultata in urma aplicarii principiilor dezvoltarii durabile si a impactului minim asupra mediului

– Utilizarea resurselor regenerabile in dotarea cladirilor. Aceste resurse trebuie sa fie amplasate pe terenul pe care se afla cladirea sau in  proximitatea acesteia. Totodata  sa fie obtinute printr-un impact minim asupra mediului. 

4. Cine te ajuta sa obtii o casa eficienta energetic

Prima persoana cu care trebuie sa iei legatura este un arhitect cu experienta in proiectarea caselor eficiente energetic. Acesta va face calcule de predimensionare a termoizolatiei si analize ale transferului de vapori (higroscopice). Casa eficienta energetic va trebui sa fie cat mai etansa astfel pierderile de caldura sa fie minime. Aici gasiti informatii suplimentare referitoare la serviciile de proiectare

In completare,  Inginerul de Structura va trebui sa aplice solutii structurale care sa respecte propunerile arhitectului. Inginerul va evita puntile termice (pierderile de caldura prin elementele constructive precum fundatii, grinzi, stalpi, etc.). Impreuna, Inginerul de Structura si Arhitectul vor contura varianta optima pentru a obtine o casa eficienta energetic. 

Inginerii de Instalatii au un rol foarte important intrucat ei vor propune instalatiile necesare bunei functionari a cladirii. Se vor raporta la parametrii interiori ai acesteia (volum incaperi, schimb de aer cu exteriorul, echipamente necesare).

5. Concluzie 

O casa eficienta energetic nu este o casa obisnuita. Ea trebuie sa respecte principii tehnice clare, stabilite de o echipa de specialisti cu experienta in domeniul eficientei energetice.