AMPLASARE CLADIRE
Ce sunt ANALIZELE de AMPLASARE CLADIRE?
Analizele de amplasare cladire reprezinta un proces complex ce implica mai multe etape. Fiecare etapa este la fel de importanta si doar prin parcurgerea fiecareia se va obtine rezultatul optim din punct de vedere al intocmirii conceptului de arhitectura. In functie de tipologia proiectului anumite etape pot fi excluse si in acelasi timp ele sunt valabile integral pentru constructiile noi.
Reglementarile urbanistice si amplasare cladire
Reglementarile urbanistice sunt primele care conditioneaza ampalsarea unui cladiri. Acestea sunt procentul de ocupare al terenului (POT), coeficientul de utilizare al terenului (CUT) si retrageri fata de limitele terenului. In urma respectarii acestor indicatori vom avea o prima varianta de amplasare cladire.
Retele si utilitati locale
Retelele de utilitati sunt canalizarile, alimentarea cu apa, alimentare cu gaze naturale, retelele electrice. Regulamentul de amplasare cladire in cazul utilitatilor urbane poate fi diferit in functie de zona sau de administratorul acelei utilitati. In anumite situatii terenul ar putea sa nu fie potrivit pentru sau poate avea chiar interdictii de construire.
Caile de circulatii care fac accesul catre teren reprezinta un factor foarte important. In etapa de amplasare cladire se va tine cont de cat de utilizat este drumul de acces astfel incat legatura sa se faca rapid. La fel distanta terenului pana la cel mai apropiat drum principal si cat de aglomerat este acesta intr-o zi lucratoare.
Amplasarea cladirii pe teren
Studiul geotehnic este cel prin care se determina structura geotehnica a straturilor subterane. Pe baza lui inginerii de structuri de rezistenta stabilesc adancimea si dimensiunea fundatiilor dar si a suprastructurii. O caracteristica la fel de importanta in procesul de amplasare cladire pe teren este inclinatia acestuia. Declivitatea terenulu joaca un rol foarte important in determinarea solutiei optime de ampalsare a unei cladiri. Cu cat terenul este mai abrupt, cu o declivitate accentuata, pretul lucrarilor de pregatire si sistematizare al acestuia poate creste.
Amplasarea cladirii in functie de vecinatati
Vecinatatile joaca un rol foarte important in etapa de amplasare cladire. Sunt analizate cladirile vecine si distanta fata de constructia noastra, proximitatea elementelor naturale precum paduri, rauri. Toate acestea influenteaza constructia si implicit utilizatorii ei.
Zona climatica de amplasare cladire
Clima unei zone influenteaza solutiile care trebuie trebuie aplicate pentru termoizolarea unei cladiri. Zonarea climatica este un criteriu de care tin cont toti specialistii implicati in proiectarea unei constructii (arhitect si ingineri) si ea se stabileste verificand harta climatica a Romaniei.
Orientarea georgrafica in amplasare cladire
Orice persoana cu minime cunostiinte in constructii stie ca amplasarea unei cladiri se face orientand spatiile de locuit spre SUD. Este un principiu de amplasare cladire este utilizat de catre constructorii de locuinte inca din cele mai vechi timpuri. Peretele situat in partea Nordica a cladirii va trebui sa aiba ferestre cat mai mici si cat mai putine.
Studiu de insorire
Soarele este sursa principala de energie a planetei. Soarele asigura lumina dar si caldura in acelasi timp, desigur aceastea variaza in functie de anotimp. Ne dorim ca o cladire sa beneficieze de un aport maxim de soare iarna si minim vara. Dupa efectuarea unui Studiul de insorire se pot lua masuri pentru a obtine rezultate optime din punct de vedere al insoririi. Mai multe informatii in Studiu de insorire