1. CAND AI NEVOIE DE AUTORIZATIE DE INCHIDERE BALCON?
O autorizatie de inchidere balcon, logie sau terasa este necesara atunci cand acestuia i se aduc modificari estetice si constructive. Separarea spatiului unui balcon de spatiul exterior prin aplicarea de panouri transparente (sticla, plexiglas, policarbona, plastic), semitransparente si/sau opace reprezinta in primul rand o modificare estetica si de cele mai multe ori si una constructiva intrucat pentru aplicare acestor panouri sunt necesare elemente structurale suplimentare sau accesorii fixate in structura balconului.
2. LEGEA 50/1991 CU PRIVIRE LA INCHIDEREA BALCONULUI
Articolul 11 din Legea 50/1991 republicata si actualizata prevede ca: „Se pot executa fără autorizaţie de construire/desfiinţare următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistenţă şi/sau aspectul arhitectural al construcţiilor„. Aliniatele din acest articol explica foarte clar situatiile in care nu sunt necesare autorizatii de construire dar nu includ autorizatie de inchidere balcon.
Daca se intervine structural asupra balconului asa cum explicam mai sus si cum spune si legea, va fi nevoie de autorizatie de construire. Orice element aplicat balconului aduce incarcari suplimentare acestuia. Un element de inchidere are nevoie de fixare in parapetul balconului dar si in structura (placa, grinda) balconului situat deasupra. Inchiderile cu panouri de sticla termoizolante fixate in profiluri din PVC sau Aluminiu au greutati care actioneaza asupra structurii balconului. Exista situatii in care, pentru a fixa un element de inchidere, este nevoie de o structura suplimentara. Aceasta poate fi din metal care la randul ei contribuie negativ la greutatea aplicata asupra balconului respectiv.
„Aspectului arhitectural” al cladirii este modificat de orice element transparent sau opac aplicat pe fatada.
Concluzia este ca pentru a inchide un balcon, terasa, logie de orice fel este nevoie de autorizatie de inchidere balcon (terasa sau logie dupacaz.)
3. CERTIFICATUL DE URBANISM PENTRU OBTINERE AUTORIZATIE DE INCHIDERE BALCON
Primul pas in procedura de autorizare a lucrarilor de inchidere a balconului este obtinerea unui Certificat de Urbanism. Este o etapa importanta care pentru o parte din Beneficiari poate fi complicata sau greu de inteles. Recomandarea noastra este sa apelati la un arhitect care sa intocmeasca documentatia necesara obtinerii Certificatului de Urbanism. Pe langa documentele standard (cerere, planuri cadastrale, acte de identificare proprietate si proprietar) arhitectul va intocmi documente suplimentare. Aceste documente vin in sprijinul autoritatilor in vederea unei solutionari mai rapide a Certificatului de Urbanism.
Prin Certificatul de Urbanism Primaria solicita o serie de documente, planuri, avize / acorduri, studii, care se depun pentru obtinere autorizatie de inchidere balcon.
4. Lista documentelor strict necesare:
- Expertiza Tehnica Structurala. Este studiul care analizeaza structura existenta a balconului. Acesta studiu propune solutia optima din punct de vedere al incarcarilor structurale la care poate fi supus balconul.
- Proiectul de Arhitectura. Planuri, fatade, sectiuni, ale situatiei existente si ale situatiei propuse, interventii si modificari ale balconului, dupa caz.
- Acordul asociatiei de proprietari. Orice lucrare sau modificare a fatadei unei cladiri cu locuinte colective (apartamente) trebuie sa primeasca acordul asociatiei de proprietari intrucat prin aceasta se intervine asupra partilor comune asa cum prevede Art. 35, Alin 1), punctul e) din Legea 196/2018
- Acordul Agentiei pentru Protectia mediului. Prin acest document Agentia de Mediu se asigura ca interventia nu genereaza poluare atat in executie cat si in utilizare.
- Avizul / Contractul – cu societatea de salubritate din zona care va asigura preluarea deseurilor rezultate in urma lucrarii.
5. Alte avize si acorduri necesare pentru obtinereA autorizatieI de inchidere balcon:
- Studiu/Raport/Audit energetic/Calcul „G”. Din care rezulta solutia optima din punct de vedere al izolarii termice respectand parametrii de confort interior mentionati in lege.
- Avizul Directiei de Cultura. In situatia in care cladirea se afla in interiorul unei zone protejate sau la mai putin de 100 m de aceasta.
- Avizul MAI. In situatia in care cladirea se afla in proximitatea unui obiectiv de interes national.
- Acordul proiectantului initial. Este acordul dat de arhitectul sau societatea care a proiectat cladirea, situatie valabila pentru cladirile noi. Sunt situatii in care acest acord nu este necesar daca se efectueaza Expertiza Tehnica Structurala sau daca blocul a fost construit in perioada anterioara anilor 2000.
6. RESTRICTII DE OBTINERE AUTORIZATIE DE INCHIDERE BALCON
Mai jos descriem o serie de situatii in care inchiderea unui balcon poate fi interzisa sau restrictionata:
- Exista posibilitatea ca in contractul de vanzare cumparare in baza caruia s-a achizitionat apartamentul sa fie interzisa sau restrictionata inchiderea balconului cu un anumit tip de elemente foarte clar specificate. Acest lucru este mentionat Beneficiarului inca de la achizitionarea apartamentului si motivul este pastrarea unitatii compozitionale-estetice a fatadei respectivei cladiri (bloc de locuinte).
- Daca blocul in care se afla balconul este o cladire foarte veche, ce prezinta degradari vizibile si a carei structuri de rezistenta ar necesita lucrari de consolidare, inchiderea balconului este interzisa.
- Situatii in care balconul este comun cu unul sau mai multi vecini, prevazut cu delimitare si in care vecinii sunt impotriva inchiderii acestuia din motive de opturare a luminii naturale sau alte motive tehnice.