office@ardeco.roStr. Dragoș Voda, Nr. 17, Parter, Ap 1, Sector 2, București

      1. Posibilitatea unui proiect de Extindere si Supraetajare

      Cladirile care sunt modificate prin extindere si supraetajare trec initial printr-o etapa de analiza. In aceasta etapa se stabileste daca interventiile asupra cladirii sunt posibile. Este analizata starea structurala si stadiului constructiei vizate,  conditionarile urbanistice, culturale si arhitecturale din zona si al vecinatatilor. 

 

       2. Ce conditioneaza un proiect de extindere si supraetajare: 

        Starea structurala si stadiul constructiei vizate.

       Aici facem referire la starea actuala a constructiei si daca aceasta necesita interventii structurale de consolidare structurala sau lucrari de reparatii ale finisajelor. Orice proiect de extindere si supraetajare se face doar cu o Expertiza Tehnica Structurala efectuata in prealabil. Prin expertiza se stabileste caracterul structural al acesteia si implicit interventiile sau tipul de consolidare ce trebuie aplicate. 

 

    Conditionarile Urbanistice 

      Sunt acele reglementari specifice fiecarei zone care dicteaza posibilitatea de extindere si supraetajare a unei cladiri.

      In urma extinderii, o constructie nu trebuie sa depaseasca Procentul de Ocupare al Terenului (POT). Deasemenea cladirea propusa (dupa extindere) trebuie sa respecte retragerile de la limitele de proprietate specifice Regulamentului Local de Urbanism (RLU).

Supraetajarea unei cladiri poate fi efectuata doar daca suprafata construita desfasurata (suma suprafetelor tuturor nivelurilor) respecta Coeficientul de Utilizare al Terenului (CUT)

Mai multe informatii despre ce inseamna si cum se calculeaza POT si CUT gasiti aici

 

      Conditiile culturale.

      Cladirile cu valoare arhitecturala si/sau istorica ce se afla pe lista monumentelor istorice au un caracter aparte. De regula acestea nu pot fi extinse sau supraetajate.  Mai exista si acele constructii care se afla in zone protejate dar nu au statut de monument. Acestea trec printr-un proces de analiza in cadrul Directiei de Cultura de care apartin. 

 

     Conditii arhitecturale si vecinatati.

      In functie de specificul zonei, arhitectura constructiei propusa prin extindere si supraetajare necesita o integrare corecta si coerenta in estetica zonei. Majoritatea zonelor au un anume specific arhitectural. Daca acest specific este un mix de stiluri, cel pe care il abordam trebuie sa se contopeasca cu cele existente si sa nu agreseze vizual.

      Din punct de vedere arhitectural se impune ca o constructie se indeplineasca o serie de cerinte de calitate. Acestea sunt: igiena, sanatate si mediu;   siguranta in exploatare;   protectie la zgomot;   economie de energie si izolare termica, utilizarea sustenabila a resurselor energetice. Fiecare constructie va fi analizata  si se vor propune solutii care vor satisface aceste cerinte.  

 

       3. Extindere si Supraetajare – concluzii

      Daca interventia de extindere si supraetajare este posibila pasul urmator este stabilirea solutiei optime prezentate printr-un CONCEPT DE ARHITECTURA.

      Conceptul de arhitectura va consta in transpunerea in plan a necesitatilor clientului din punct de vedere functional (spatial) prin gasirea solutiilor optime.

      Din punct de vedere structural, orice cladire trebuie expertizata tehnic inainte de extindere sau supraetajare.

      Procedura obtinerii autorizatiei de construire pentru Extinderea si Supraetajarea unei cladiri este similara si in anumite situatii identica cu cea de Consolidare (despre care puteti afla mai multe aici)