office@ardeco.roStr. Dragoș Voda, Nr. 17, Parter, Ap 1, Sector 2, București

CE ESTE UN CONCEPT DE ARHITECTURA

Indiferent de tipologie, orice proiect de arhitectura incepe cu O NEVOIE, O NCESITATE. Odata cu necesitatea vin intentiile, dorintele sau viziunea clientului si conditionarile terenului. Toate aceste informatii sunt prelucrate de ARHITECT  care va elabora o TEMA PRELIMINARA din care se va contura un  CONCEPT DE ARHITECTURA. Aceste aspecte se concretizeaza in urma uneia sau mai multor intalniri, in functie de complexitatea proiectului.

CONTURAREA UNUI CONCEPT 

Totodata, conceptul va fi conturat de urmatorii factori:

  1. ESTETIC – Aceasta trasatura a unui concept de arhitectura se refera la proportiile si volumul cladirii, relatia cu vecinatatile, relatia cu mediul inconjurator, incadrarea in tipologia zonei, materiale, finisaje;
  2. FUNCTIONAL pornind de la amplasarea constructiei, tinand cont de tipul si structura geotehnica a  terenului, accesuri, compartimentarile interioare si logica lor functionala. Iar la interior, amplasarea mobilierului si a echipamentelor necesare bunei functionari ale cladirii. Componentele functionale putem spune ca partitipa cel mai mult si contureaza un concept de arhitectura;
  3. STRUCTURAL precum zona seismica si tipul de structura fie ca este structura de beton armat, metal sau lemn. Acestea care sa asigure rezistenta si stabilitatea ccladirii pentru o perioada cat mai lunga de timp.

CONTINUTUL UNUI CONCEPT DE ARHITECTURA

Conceptul reprezinta o o serie de schite arhitecturale, planse ce contin planuri ale constructiei si compartimentarile interioare. In Concept mai pot fi incluse planuri ale amplasamentului, fatade, sectiuni si imagini 3D sau in unele cazuri o proiectare detaliata de arhitectura. Acestea ii servesc clientului in scopul formarii unei imagini cat mai clare asupra viziunii sale. Un articol detaliat despre dialogul cu arhitectul si ce reprezinta un Concept de Arhitectura veti gasi aici.

COORDONAREA CU SPECIALITATILE CONEXE

Coordonarea celorlalte specialitati precum instalati si structura va avea loc din momentul elaborarii TEMEI DE PROIECTARE. Aceasta va fi implememtata in CONCEPT. Doar asa se va obtine un spatiu functional din toate punctele de vedere. Prin tema de proiectare Arhitectul este cel care propune Instalatiile necesare. Tot Arhitectul creaza scenarii posibile din punct de vedere al Structurii de Rezistenta, pe care ulterior le prezinta Beneficiarului. 

Putem concluziona ca toate elementele componente ale unei constructii, gandite ca un ansamblu si imbinate coerent, vor genera un CONCEPT DE ARHITECTURA  corect.