office@ardeco.roStr. Dragoș Voda, Nr. 17, Parter, Ap 1, Sector 2, București

     Cand se face STUDIU DE INSORIRE

       STUDIU DE INSORIRE este necesar in diverse situatii. O situatie este atunci cand o cladire se modifica prin suprainaltare sau extindere si se afla intr-un tesut urban dens. Un exemplu este acela cand avem cladiri situate foarte aproape, pe limita de proprietate sau chiar alipite la calcan.


       O situatie in care un studiu de insorire este util, atunci cand langa o contructie existenta se construieste una noua. Cea noua poate impiedica lumina naturala sa patrunda in spatiile locuibile ale cladirii existente.

       Reglementarile care conditioneaza efectuarea unui studiu de insorire, in anumite situatii, sunt: Legea locuintei 114/1996 si Ordinul 119/2014 cu privire la iluminatul natural.

       Articolului 3 din  Ordinul 119 /2014 mentioneaza ca  amplasarea clădirilor destinate locuințelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 1 1/2 ore la solstițiul de iarnă, a încăperilor de locuit din clădire și din locuințele învecinate.


     

      Cine face studiu de insorire

        Exista un factor pe care majoritatea viitorilor posesori de case nu il iau in calcul. Si anume ca, inca din faza de concept, arhitectul va trebui sa gaseasca pozitia si forma optima a constructiei.Astfel constructia va beneficia de un aport maxim de soare iarna si dupa caz, minim pe timp de vara. Arhitectul poate determna acest lucru printr-o serie de analize de pozitionare cladire in care sunt verificate pozitia geografica a terenului, clima zonei, relieful, elementele naturale (paduri, rauri, etc.)., elemente antropice (orice tip de cladire sau constructie vecina, etc.). Printre aceste analize se numara si studiul de insorire. Cu ajutorul acestuia, se va concluziona daca iluminatul natural in spatiile de locuit este afectat. In acest caz se va regandi intregul concept.


       Studiul de insorire va da rezultate corecte atunci cand se identifica pozitia exacta a unei cladiri existente sau viitoare. In acest scop sunt utilizate coordonate GPS sau sistemul national de coordonate Stereo 70.


     

      Recomandari si Concluzii

        Recomandam evitarea preluarii sau achizitionarii unui proiect tip, deja efectuat, chiar daca acesta respecta reglementarile urbanistice ale zonei. Astfel exista posibilitatea ca din punct de vedere al formei cladirii, aceasta sa nu respecte cerintele minime ale iluminatului natural. Acest lucru poate duce la o insorire defectuoasa fapt ce se va afecta confortul interior.


       Recomandam sa intrebati arhitectul daca este specializat in efectuarea unui studiu de insorire, inca de la prima discutie cu acesta. Altfel va trebui sa va orientati catre un specialist sau o societate specializata in astfel de studii si analize.


       In concluzie un studiu efectuat corect poate preintampina eventualele situatii neplacute care pot fi foarte greu sau imposibil de rezolvat.