office@ardeco.roStr. Dragoș Voda, Nr. 17, Parter, Ap 1, Sector 2, București

MOTIVE PENTRU CARE AI NEVOIE DE UN ARHITECT:

  1. Informatii despre “ce este un Arhitect?”
  2. Motivele pentru care ai nevoie de un arhitect
    a. Motivul Legislativ
    b. Motivul Profesional
  3. Ce face un Arhitect?
  1. Ce este un arhitect?

Arhitectul este o persoana care a absolvit Facultatea de Arhitectura dupa o perioada de 6 ani de studii. Pe langa Arhitectura, un student arhitect studiaza si domenii conexe precum: urbanism si amenajarea teritoriului, materiale de constructii, fizica si comportarea costructiilor, tehnologia instalatiilor, principiile de baza ale structurilor de rezistenta ale cladirilor, etica profesionala, estetica in arhitectura si arte, legislatie in arhitectura si urbanism.
In urma absolvirii studiilor studentul arhitect, denumit acum arhitect diplomat, va afectua pregatire si practica profesionala denumita stagiu de arhitectura, pentru o perioada de 2 ani, sub indrumarea unui arhitect cu drept de semnatura cu vechime in domeniu de minim 5 ani.
Arhitectul diplomat va sustine un interviu in fata comisiei desemnate de Ordinul Arhitectilor din Romania, interviu in urma caruia va fi desemnat arhitect cu drept de semnatura.
Arhitectul este o persoana cu bune abilitati de comunicare, dispus sa ofere informatii clare, pertinente si sa ajute pe oricine are nevoie de serviciile sale.

  1. Exista 2 motive pentru care ai nevoie de un arhitect:

a. Motivul legislativ:
Orice imobil (cladire, teren) are 3 caracteristici prtincipale:
I. Regim Juridic – care exprima posesia, proprietatea asupra acelui imobil
II. Regim Tehnic – care exprima conditionarile carora se supune imobilul precum functiunea (locuinte, comert, servicii, etc. ), regimul de inaltime (P, P+1, etc.), retrageri si alte conditionari impuse de reglementarile urmabistice ale zonei in care se afla imobilul.
III. Regim Economic – care exprima tipologia unui imobil (intravilan, extravilan, arabil, constructii, etc. )
In majoritatea cazurilor, modificarea caracteristicilor prezentate mai sus este facuta de catre un arhitect care va intocmi un Proiect de Arhitectura.
In functie de necesitatile investitiei si prin proiectul facut de arhitect in care se vor respecta conditionarile din zona, caracteristicile imobilului sunt modificate si noile caracteristici sunt inregistrate in sistemul administrativ prin cartea funciara a imobilului, planul de amplasament si delimitare si/sau alte documente relevante.

b. Motivul profesional:
In cazul in care intentionezi sa construiesti o casa trebuie sa stii ca arhitectul, pe langa alti specialisti, este implicat in proiectarea si executia casei tale si el iti poate raspunde la cele mai multe intrebari, in functie, desigur, de pregatire si de experienta profesionala.
Arhitectul va raspunde la intrebari precum:
– Cum se obtine autorizatia de construire?
– Cum aleg termoizolatia sau ce tip de termoizolatie este potrivita pentru casa mea?
– Cum se hidroizoleaza fundatiile ?
– Cat costa constructia unei case?
– Ce tip de structura este mai ieftina?
In activitatea sa, arhitectul este responsabil mai mult sau mai putin de cele trei caracteristici principale ale unei cladiri: Functiune (utilitate, rationament de compartimentare, etc.), Estetica (aspectul exterior si cel interior), Rezistenta (rezistenta, calitatea si comportarea in timp a materialelor arhitecturale).
Arhitectul iti va aduce la cunostiinta toate conditionarile sau restrictiile investitiei si scenariile posibile din timpul proiectarii si/sau al executiei astfel incat sa fie prevenite situatiile nedorite.
Un arhitect poate identifica necesitatile reale ale investitiei pe care urmeaza sa o faci, prin analize efectuate in urma unor intalniri de consultanta in arhitectura cu ajutorul carora se contureaza si tema de proiectare. Sunt analizate: terenul (pozitia geografica, declivitatea sau inclinatia), functiunile necesare unei cladiri (dormitoare, depozitari, bai, etc.), aspecte estetice ale cladirii (volumetrie si culori, texturi ale materialelor), aspecte tehnice ale cladirii (inchideri exterioare, hidroizolatii, termoizolatii, tamplarii, etc.)

  1. Ce face un arhitect?

Activitatile care ocupa cea mai mare parte din timpul unui arhitect sunt cele de proiectare (studii de solutie, schite de principiu, proiectare si redactarea proiectelor sub forma de planse si documente)
Arhitectul este seful unui proiect si de regula ceilalti specialisti ar trebui sa se supuna unor specificatii tehnice prestabilite prin tema de proiectare.
Arhitectul consiliaza clientul incepand de la prima intalnire de consultanta de arhitectura si continuand pe toata durata proiectului, pana la receptia finala a constructiei. Tot el recomanda, de regula, componenta echipei de specialisti implicati in procesul de proiectare si face coordonarea specialitatilor ( Structura, Instalatii,, etc.).
Arhitectul este prezent la toate fazele determinante de arhitectura din cadrul executiei lucrarilor, in acest fel asigurandu-se ca se respecta proiectul tehnic de arhitectura. Arhitectul ofera beneficiarului un proiect tehnic de arhitectura cu detalii de executie care, daca sunt respectate pe durata lucrarilor, arhitectul isi asuma responsabilitatea la finalul acestora prin documentul denumit “punctul de vedere al proiectantului la finalizarea lucrarilor de executie “ de care beneficiarul are nevoie pentru a se face receptia la terminarea lucrarilor.