office@ardeco.roStr. Dragoș Voda, Nr. 17, Parter, Ap 1, Sector 2, București
 1. In primul rand o scurta descriere a ce inseamna casa eficienta energetica, performanta energetica si nZEB
 2. Descrierea procesului de economie de energie intr-o casa eficienta energetic.
 3. Confortul obtinut prin eficienta si performanta energetica (confort interior sau confort ambiental)
 4. Ce spune legea si reglementari nZEB cu privire la cladirile eficiente energetic
 5. O casa eficienta energetic, cu un consum mic de energie are un impact mic asupra mediului.
 6. Concluzie
 1. In primul rand un scurta descriere a ce inseamna casa eficienta energetica, performanta energetica si nZEB

Performanta energetica este energia consumata sau estimata, utilizata pentru incalzirea casei, prepararea apei calde de consum, racire, ventilare si iluminat.
Eficienta energetica reprezinta modul inteligent de a utiliza toate resursele energetice
Altfel spus putem vorbi de performanta energetica doar daca avem eficienta energetica in legatura cu modul in care sunt utilizate resursele.
Case nZEB – nearly ZERO ENERGY BUILDING – Cladire cu consum de energie apropiat de zero.

 1. Descrierea procesului de economie de energie intr-o casa eficienta energetic.

Desigur cu totii ne dorim o casa eficenta energeic, ce va avea costuri mici de intretinere sau de consum a resurselor energetice, pentru orice tip de activitate, ca urmare vom avea o casa performanta energetic.
Costurile mici rezulta din aplicarea unor solutii tehnice si implementarea unor sisteme ce vor regla parametrii fizici care determina buna functionare a casei.
Un exemplu concret il reprezinta utilizarea integrala a becurilor led, fapt ce poate reduce consumul necesar iluminatului electric intr-o casa cu pana la 90%.
Conform metodologiei de implementare a Legii 372 / 2005 si care vorbeste despre”: “Planul de crestere a numarului de cladiri al caror consum de energie este aproape egal cu zero” , in tabelul de mai jos este facuta comparatia intre consumul unei case care nu respecta principii de conformare nZEB (casa obisnuita construita in Romania) si a unei case nZEB, raportat la suprafata construita desfasurata pe o perioada de 30 de ani.

Suprafata construita

desfasurata

(Scd)

Pretul energiei termice si electrice / mp

(aproximativ)

(Pr)

Pretul / mp calculat pe o perioada de 30 de ani

(Pr.30)

Pretul / An

(Pr.An)

Pret / luna

(Pr.L)

Formula de calcul (Pr.30) = (Scd)*(Pr) (Pr.An) = (Pr.30) / 30 (ani) (Pr.L) = (Pr.An) / 12 (luni)
Casa standard 100 mp 1400 ron 140.000 ron 4666 ron 388 ron
Casa nZEB 100 mp 370 ron 37.000 ron 1233 ron 103 ron
 1. Confortul obtinut prin eficienta si performanta energetica (confort interior sau confort ambiental)

Ne simtim confortabil in interiorul unei case cand sunt satisfacute confortul psihologic si confortul tehnic (fizic).

Confortul tehnic sau fizic cuprinde totalitatea parametrilor obtinuti si controlati cu materiale, instalatii, echipamente, care influenteaza direct dispozitia omului si actioneaza asupra simturilor acestuia. Acesti parametrii sunt : Confortul termic, Confortul acustic, Confortul olfactiv si cel vizual.

Inca din faza de proiectare, materialele si echipamentele cu instalatiile lor sunt calculate si dimensionate pentru a functiona ca un sistem complex, unitar, activitati la care participa arhitecti si ingineri pentru a obtine performanta si eficenta energetica. Pentru rezultate optime in vederea obtinerii unei case cu consum mic de energie, proiectul tehnic si detaliile de executie trebuie respectate de catre constructor in faza de executie.

 1. Ce spune legea si reglementari nZEB cu privire la cladirile eficiente energetic

Legea 372/2005 prevede la Art. 14., alin(1): “Cladirile noi pentru care receptia la terminarea lucrarilor se efectueaza in baza autorizatiei de construire emise incepand cu 31 decembrie 2020, vor fi cladiri al caror consum de energie este aproape egal cu zero”. Tot in aceasta lege este definita si cladirea al carei consum este aproape egal cu zero: cladire cu performanta energetica foarte ridicata, la care consumul de energie este aproape egal cu zero, sau este foarte scazut si este acoperit de minim 10%, cu energie din resurse regenerabile produsa la fata locului sau in apropiere.”

Desigur tendintele oamenilor sunt variate si pornesc de la respectarea partiala sau totala a legii, pana la ignorarea ei.

Un factor determinant in respectarea acestei legi il va reprezenta zona sau localitatea in care se va construi cladirea, factor care va determina, implementarea implicit respectarea acestei legi de catre autoritatea admnistrativa (primaria).

In cazul implementarii corecte a acestei legi, la documentatia necesara obtinerii autorizatiei de construire vor fi solicitate, prin Certificatul de Urbanism, studii sau analize care sa ateste incadrarea necesarului de energie al cladirilor noi construite in reglementarile nZEB. In urma acestor studii si analize elaborate de un auditor energetic se va emite un certificat de performanta energetica care va cuprinde informatii referitoare la consumul de energie si emisiile de CO2.

 1. O casa eficienta energetic, cu un consum mic de energie are un impact mic asupra mediului.

Protectia mediului sau impactul asupra mediului sunt intelese diferit de la persoana la persoana in functie de nivelul de trai, educatie, cultura etc. La noi in tara acest fenomen a capatat amploare datorita organizatiilor care au luptat pentru protectia si impactul minim asupra mediului.O casa eficienta energetic care se aliniaza principiilor unei case nZEB este prin definitie o casa cu consum mic de energie, care utilizeaza resurse regenerabile nefosile precum energia hidraulica (hidrocentrale), energia geotermica (temperatura solului la adancimi de peste 2 m), energia eoliana, energia solara (pentru obtinerea energiei electrice sau termice).Cei responsabili in ceea ce priveste protectia mediului se gandesc la generatiile viitoare care ar putea beneficia macar de aceleasi conditii de mediu precum am avut si noi.

 1. Concluzie

Analizand toate aspectele mentionate mai sus ajungem la concluzia ca, in cazul in care optam pentru o casa nZEB beneficiem de un plus de confort in spatiul in care traim, cheltuim mai putin pentru intretinerea casei, avem grija de mediu si pe deasupra mai respectam si legea.